2011. február 23., szerda

Denix Colt Navy 1851 alias Griswold & Gunnison Model 1862


Minden gyermekben ott él valahol a vadnyugati pisztolyhős, a mindenkit legyőző cowboy szelleme. Aki ezt tagadja az vagy hazudik, vagy ingerszegény környezetben nőtt fel. Ki ne szerette volna Charles Bronson, Clint Eastwood, vagy valamely más híres Sergio Leone filmben feltűnő  színész által alakított negatív vagy pozitív hős pisztolyát magáénak tudni. Így voltam ezzel jómagam is. Részemről a fegyverek közül mindig is két kedvencem volt, az egyik az első alsó kulcsos ismétlőpuskák egyike a híres Winchester M1866/73-as puska, míg a másik Colt 1851-es Navy modellje volt.

 Clint Eastwood - A Jó, a Rossz és a Csúf c. 1966-os filmből (www.imfdb.org)

Hailee Steinfeld - a True Grit 2010 remakjéből (www.imfdb.org)




Colt Navy M1851
A Colt Navy a maga korában az egyik legnépszerűbb többlövetű forgópisztoly volt. Ekkoriban még nem volt elterjedve az egységes fémköpenyes lőszerek használata, így természetes volt, hogy az M1851-es Navy modell elöltöltős úgynevezett "Cap & Ball" revolver volt.

Korai plakát a Colt ismétlő pisztolyról (www.flickr.com)

Colt Navy szabadalma 1850-ből (patentpending.blogs.com)

Ez annyit takart, hogy a forgódob töltényűrjeibe a lőport és a lövedéket (esetlegesen tapaszt, fojtást) egyenként a fegyver csöve alá szerelt töltőkar segítségével valósíthatták meg. A lőpor lángra lobbantását pedig a forgódob hátsó részen lévő hat darab lőkúpra felhelyezhető különálló csappantyú biztosítja. Tehát klasszikus elöltöltő fegyverről van szó tulajdonképpen.


Colt Navy amerikai és angol gyártású változata (www.jamesdjulia.com)

Ezekhez a fegyverekhez anno olyan töltényöveket használtak, amin még nem volt az egybeszerelt lőszereknek különálló tartó hurkuk, hanem egy kis táskában hordták a pisztoly mellet a 12-24db előszerelt papírhüvelyű lőszert és a csappantyúadagoló szerkezetet, vagy olyan táskát alkalmaztak amiben külön tartották lőporadagoló flaskát, ólom lövedékeket és csappantyúkat. Ennek ellenére számos filmben olyan övet hordtak az M1851-es hagyományos Navy-t használó Cowboyok, amiben a későbbi M1873-as Colt lőszerekkel vannak teletűzdelve, ami nem éppen valósághű, de ugye szegény ember vízzel főz.
Colt Navy hadi öv az elmaradhatatlan lőszertartó táskákkal és tőrrel. (www.ylt.org)

Egyébként akkoriban az előreszerelt (dobozolt) lőszert úgy kell elképzelni, hogy egy fa hasábba 6db lyukat fúrtak, ebbe foglaltak helyet a lőszerek. A lőszertartót ezután viaszolt papírral borították be, és a felbontását megkönnyítő fémdrót vagy egyszerű kender zsineggel látták el. Ez a csomagolási mód rendkívül elterjedt volt nemcsak a hadsereg, hanem a polgári célra gyártott lőszerek terén is.

Bontatlan csomagolású 6db lőszert tartalmazó az említett fa belsejű doboz (www.gunbroker.com)

Később a fa belső részt elhagyták, és csak sima kartondobozba tették a lőszereket, ez azonban nem mindig biztosította a légmentes zárást, ami sok bosszúságot okozott a korabeli fegyverhasználók körében.

Későbbi papírdobozos csomagolás (www.proxibid.com)

A fegyver töltéséhez először félállásba fel kell húzni a kakast, hogy a dobreteszelő oldja a dob rögzítését, majd egyenként megtölteni a hat darab töltényűrt lőporral, fojtással illetve ólom lövedékkel, a már említett töltőkar segítségével, majd felhelyezni a csappantyúkat.

Mi szükséges ahhoz, hogy a fegyverünkel lőni tudjunk: lőpor, fojtás, lövedék, csappantyú (www.oldammo.com)

Ezt az 1800-as években máshogyan csinálték, mivel akkoriban először a csappantyút tették fel a lőkúpokra - ezt manapság biztonsági okokból a folyamat befejező mozzanata lett - illetve a lövedék behelyezése, "basajtolása" után zsírt vagy gríznek nevezett anyagot tettek vízzáró réteg gyanánt.

A töltés folyamata képekben. (www.theletsgroup.com)

A colt mechanikájának működése nem valami bonyolult, ezt megnézhetjük az alábbi kis videón.


Így működik a fegyver mechanikája. (patentpending.blogs.com)

Többször is megpróbálkoztam ezek beszerzésével, de ennek vagy a szűkre szabott anyagi lehetőségek és korlátozott beszerzési források, vagy a rendelkezésre álló pisztolyok csapnivaló minősége szabott határt. Természetesen az elöltöltős-feketelőporos típus beszerzése is felvetődött bennem, azonban ezt hamar elvetettem, az áruk ugyanis túl magas volt nekem ahhoz, hogy megvétele után pusztán csak díszként funkcionáljon a pisztoly. Így maradt a sokkal olcsóbb nem működőképes díszfegyverek kategóriája. A díszfegyverek piacán való körbenézés után egy gyártóra szűkült az amúgy sem nagy kör, nevezetesen a Spanyol Denix termékeire. Az ő palettájukról szeretném most ismertetni a címben is szereplő Colt Navy 1851 modellt.

Denix Colt M1851 (www.flickr.com)

Mivel az idők folyamán számos éles, airsoft, gáz fegyverrel kötöttem már közelebbi ismeretséget, így a díszfegyver kategória és a fegyver olcsóbb ára miatt nem vártam valami húdenagy minőséget. Első látásra pozitívan csalódtam a pisztolyban. Egy replikához mérten jól néz ki, ami valamilyen szinte evidens is, hiszen egy replikánál elsődlegesen a kinézet kerül előtérbe a súly, működés és egyéb tulajdonságok előtt.

Az első "csettengetés" és örömködés után rögtön feltűnt valami a pisztollyal küllemével kapcsolatban, miszerint itt-ott néhol eltér az általam ismert Navy modellektől. Nem hagyott nyugodni a dolog, és mivel a gyártó honlapján nem sok információt találtam a dologról, elkezdtem kutakodni a rendelkezésemre álló könyvekben és természetesen az interneten is.


Griswold & Gunnison:
A keresés eredménye nem hozott különösebb meglepetést, ugyanis a Navy modellt rendkívüli népszerűsége és megbízható működése folytán számos kisebb-nagyobb gyártó másolta le - akár engedély nélkül is - anno. Ezek közül az illegális üzemek közül az egyik volt a Griswold & Gunnison Co., melyet 1862-ben a Konföderációs Fegyverzeti Hivatal bízott meg a legelterjedtebb M1851 Colt Navy pisztoly gyártásával.

Konföderációs övcsat (library.vanderbilt.edu)

A korábban szeszfőzde tulajdonosként elhíresült Samuel Griswold a polgárháború kitörése után elhatározta, hogy belekóstol a mindinkább jövedelmezőnek ígérkező fegyvergyártásba. A meglévő tőkéjét felhasználva összeállt Arvin N. Gunnison-al, és 1861-ben közösen megalapították a nevükkel fémjelzett Griswold & Gunnison fegyvergyárat.

A Griswoldville-i gyár helyét ma már csak egy emléktábla jelzi (www.civilwarmarkers.com)

Az M1851 Navy anno rendkívül népszerű volt nem csak a hivatásszerűen fegyvert forgatók, hanem az egyszerű emberek, telepesek között is, mivel ők nem olyan gyakran használták a fegyverüket, mint például a katonák, így egy olcsóbb alig 12-14$-ba kerülő, elöltöltős de megbízható modell ugyanúgy megfelelt az elvárásaiknak, mint a "normál" lőszert tüzelő drágább 40-45$-os M1873-as Colt, amit manapság sokszor tévesen a vadnyugaton legelterjedtebb fegyverként aposztrofálnak. Igaz ebben a Hollywood-i filmeknek is jócskán volt szerepük.

Korabeli szénrajz a pisztolyról (www.civilwarpreservations.com)

No de térjünk vissza a kaptafához. A Griswold & Gunnison üzemében gyártott pisztolyok egyenes másolatai voltak az 1851-es Colt Navy-nak, számos módosítással egybekötve, ugyanis a tokjának alsó illetve egyes modelleknél a pisztoly tokjának hátsó része az acélhiány miatt bronzból készült, illetve csöve a megszokott hatszögletű helyett egyszerűbben megmunkálható hengeres kivitelű lett. Sokszor edzett acél helyett egyes alkatrészeket normál felület-kezeletlen vas alkatrészekkel helyettesítettek, ami a későbbiekben a használata során meg is látszott rajtuk, mivel hamar korrodálni kezdtek.



Felül az eredeti Colt, alul a Griswold & Gunnison másolata. Jól láthatóak a minőségbeli különbségek (www.gunsofold.com)

Általánosságban elmondható, hogy a minőség nagyon hullámzó volt, a gyártás három éve alatt. Ezalatt a három év alatt a  Griswoldville-i gyár mindösszesen 3600-3700db pisztolyt gyártott, melyek darabját anno $40-ért vette át a Déli hadsereg. (Ez az ár elég magas volt, mivel egy eredeti Colt Navy ára 12-14$ körül mozgott, no de hát a közbeszerzések ugye. :-))

Katonai bőrtok és egy Griswold & Gunnison. A Konföderációs katonák nélkülözhetetlen felszerelése volt anno. (www.oldsouthantiques.com)

A cégtulajdonosok azonban nem örülhettek sokáig a hirtelen szerzett vagyonuknak, ugyanis az északiak előretörésével a gyárat  a Charles C Wallcut tábornok által vezetett offenzíva 1864 November 22-én teljesen megsemmisítette.

Egy katona a sok közül, övébe tűzött Colt Navy-val (donaldlbrooks.blogspot.com)

Denix Colt Navy 1851 alias Griswold & Gunnison Model 1862
Mindezen történelmi áttekintés után rátérhetünk magára a replika ismertetésére. A fegyver anyaga nagy részben spiáter, illetve a markolathéjak fából vannak. Acélt vagy egyéb mágnesezhető fémet csak elvétve találhatunk a pisztolynál, mivel ez elsődlegesen egy dísz fegyver. Acélból kizárólag a csapok, csavarok, tengelyek készültek.

Elsőre jól néz ki. (saját kép)

Az alkatrészek gyártási minősége még éppen tűrhető, sehol nincsen sorja, vagy öntési hiba, de csak kívülről nézve. Belülről már más a helyzet, ugyanis a forgó, mozgó alkatrészek teljesen sorjásak, érdemes ezeket egy kisebb reszelővel eltávolítani.

Második ránézésre már egy-két helyen felfedezhetünk furcsaságokat (saját kép)

Mindamellett közelebbről megnézve az egyes finom részletek, élek tompasága miatt valahogy furcsa a pisztoly, össze sem lehet hasonlítani pld. egy elöltöltős Uberti vagy Pedersoli-val, de ne feledjük el, hogy egy Denix modell ára csupáncsak ötöde/hatoda a hírnevesebb gyárak pisztolyainak. Ehhez mérten a minősége véleményem szerint megfelelő.

Jól látható, hogy a tok két félből áll, illetve hogy a csőreteszelő fix. (saját kép)

Maga a test középső része sajnos két különálló sárga réznek látszó félből áll. Azért csak sárgaréznek látszó, mivel ez is ugyanolyan spiáter, mint a többi alkatrésze a fegyvernek, csak ez rézbevonatot kapott.  Ennek a "sárgaréz" toknak a bal oldalán található a fegyver egyetlen jelzése, a rombuszban elhelyezett BKA98, ami a pisztoly replika voltára utal. Itt replikán a nem lövőképes díszfegyvert kell érteni. A tok csavarjai kissé túlontúl kiemelkednek a fegyver testének síkjából, de ezen egy fúrógép és egy megfelelően megválasztott csigafúró segítségével az ügyesebb kezű tulajdonosok könnyen segíthetnek.

Kissé kiálló csavarok és BKA 98 jelzés a tokon. (saját kép)

Ezen a tokon található a két félből álló markolathéj, ami egy-egy csavarral van a markolathoz rögzítve. Mondanom sem kell, hogy ez sem valami valósághű éppen.

A markolat fája a közepén található csavarral, ez az eredeti fegyveren nem így volt rögzítve. (saját kép)

A dob elején eléggé látszik az öntési forma nyoma, ezen sajnos nem tudunk segíteni, mert ha lecsiszoljuk, akkor az egész dobot újra kellene festeni. A cső alatt található töltőkar ugyanúgy funkcionál mint az eredetin. A cső reteszelő itt csak dísz, a fegyvert ugyanis más módon szedhetjük szét.

A cső az elején található célgömbbel és a működő töltőkarral. (saját kép)

A fegyver tömege 1,19kg, ami megfelel az éles lőfegyver tömegének. Az eredeti fegyver kalibere .36"-os (9,15mm) volt, ellenben a replika csövének belső átmérője csak .32"-es (8,15mm). Ez nem tudom miért lett kisebb furatú, talán hogy még véletlenül se lehessen éles lövedék kilövésére átalakítani a pisztolyt. A csövet egyébként sem tudnánk lövedék kilövésére használni, ugyanis csak az eleje és a csőfara nyitott, a közepe tömör. Ráadásul egy hasíték is van rá vágva alulra a csőfar felől közép tájban.

A cső szűkített torkolata és a kivágás, amit eltakar a töltőkar. (saját kép)

A forgó dobon 6db töltényűrt találhatunk, a dob furatainak átmérője .38" (9,5mm). Ebbe elég nehéz méretes gömblövedéket találnunk, ha dekoráció gyanánt ki szeretnénk tölteni az üresen tátongó dobfuratokat.

A dobon lévő hat darab furat, itt még lövedékre várva. (saját kép)

A fegyver SA - single action szerkezetű, tehát minden lövés előtt kézzel kell a kakast megfeszíteni, majd az elsütőbillentyűt meghúzni. Az eredeti Colt Navy-n egy a kakason található bemarás töltené be a hátsó irányzék szerepét. Ötletes és anyagkímélő megoldás, azonban a fegyver használata során - különösen a modern típusokhoz szokott lövészeknek - meg kell szokni, hogy a fegyver elsütésekor eltűnik a nézőke a szemünk elől. Ezt a mi modellünkről lespórolták, de ha az autentikusságra törekszünk, akkor egy kisméretű reszelővel, vagy dremel segítségével orvosolhatjuk ezt a problémát.

A reszelővel kialakított hátsó irányzék. (saját kép)

A fegyver működtető szerkezetének (dobforgató, reteszelő és elsütőszerkezet) kialakítása nem követi az éles fegyverét. Teljesen egyedi megoldások jellemzik a modell belső kialakítását, ez azonban a fegyver működésében nem jelentkezik, minden hasonlóan megy végbe, mint az eredeti Navy típuson.

A kakas három állása. Felhúzott - félállás - leengedve. (saját kép)

A Denix pisztolyát elsődlegesen azoknak ajánlom akik egy  megfelelően kivitelezett, egyszerű de mutatós díszfegyvert akarnak magukénak tudni vagy a falra kitenni. Nem utolsósorban a termék alacsony ára miatt hajlandóak kompromisszumot kötni a termék minőségével és kisebb eltéréseivel szemben.

Copyright 2011, Becz László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése