2011. február 9., szerda

Az MC51 fegyver története

Jelen írással az MC-51 fegyver történetét szeretném ismertetni, illetve arra a tényre rámutatni, hogy a széles körben fellelhető információkkal szemben az MC-51 soha sem volt a Heckler & Koch (H&K) gyár terméke, bár a róla szóló ismertetőkben 99%-ban ez az adat szerepel, tévesen.

Az MC51 a korai 80-as évek terméke, amelyet az F R Ordnance International Ltd, Frog's Hall, Hertfordshire-ben lévő angliai üzeme gyártott a híres fegyverkonstruktőr Bill Fleming közreműködésével. Feladatuk az volt, hogy egy olyan fegyvert fejlesszenek ki a német G3A4-ből, amely alkalmas a brit különleges erőknél - az SAS, és az SBS - alkalmazott fegyvereket kiváltani egy erős és viszonylag kompakt fegyverrel.



Ekkoriban mindkét szolgálat alapfegyvere az L1A1 FAL volt, emellett korlátozott számban rendelkeztek csak, az akkor elég drága 9mm-es MP-5 géppisztolyokkal, és 5,56mm-es gépkarabélyokkal. Mindamellett továbbra is szükségük volt egy nagyobb megállító erővel rendelkező kisebb fegyverre a mind kiterjedtebb konfliktusok során.

Bill Fleming az MP-5-höz nagyon hasonló, kicsivel hosszabb 7,62x51mm-es NATO lőszerre alapuló fegyvert tervezett. Ez még azelőtt gyártási fázisba jutott, mielőtt a H&K a nagyon hasonló HK53-at véglegesen kifejlesztette volna Tára 20 töltényes volt, de a Mauser cég gyártott a britek számára olyan tárat is ami az FN FAL, és az MC51 típushoz is alkalmazható volt egyaránt. Kihúzható válltámasszal készült és biztosítója három (S-E-F) állású volt amit később a (0-1-20) jelzésűre változtattak a brit fegyvereken megszokottak szerint.

Az MC51-nek három verziója készült el.

Az alap:


Kép

Kép


A taktikai verzió amit fix tussal volt szerelve:

Kép


Kép


Az SBS verzió, ami fel volt szerelve integrált hangtompítóval és gyártották kihúzható válltámasszal illetve fix tussal egyaránt:

Kép

Kép


Az MC51-es nagyon kis számban készült és került ki az F R Ordnance gyárából a brit különleges erők részére. A rendszeresítése során több probléma is felmerült a fegyver kapcsán: a rövidebb méretből adódóan kisebb volt a gázdugattyú hátramozgatásához alkalmazott erő, ezáltal gyakran adagolási hibák fordultak elő. Illetve a G3-nál nagyobb volt a fegyver hátralökő ereje. Negatívumként jelentkezett még a nagy csőtorkolati láng, és hang is. Ennek okán a legtöbbjüket néhány év múlva lecserélték a H&K cég HK 53 típusú fegyverére.

Kép

Kép

Kép

A fegyver bevezetésének sikertelensége után Bill Fleming és F J Vollmer az MC51 modell alapján amerikai, brit, és német gyárakkal közösen többféle fegyvert is tervezett, ezek az alábbiak voltak:


HK51: a német HK91 rövidebb változata:

Kép

Kép


HK51K: a válltámasz nélküli 4,7" csőhosszú verzió

Kép

Kép


HK51B: a hevederből tüzelő 9" csőhosszú verzió:

Kép

Kép

Kép


HK51-21: az alap HK51 hosszabb 21" csövű változata:

Kép


HK51-16: az alap HK51 hosszabb 16" csövű változata:

Kép


Az összes változatot gyártották az alap helyett ventilált mellső ággyal is.

Az MC51, és HK 51 fegyvernek még számos kis számban gyártott klónja és változata létezik, ezek egyik legnagyobb gyártója az amerikai Vector Arms.


Néhány az általuk gyártott típus közül:

V 51-22

Kép


V 53-22

Kép


V53-22/C

Kép


Kép


V53P

Kép


V53

Kép


V53S
Kép


A fegyverhez mind a FR Ordnance, mint a Mauser és H&K is gyártott ún. "drum" tárakat.


Kép


Kép


A fegyverhez alkalmazható tárak: 5, 20, 30 lőszeres változatai:

Kép


Érdekesség, hogy az MC51 rendszeresítésekor a fegyverhez a Mauser céggel gyártattak olyan tárakat is, amelyek mind a rendszerben lévő FN FAL, mind az újonnan rendszeresített MC51-es fegyverbe használhatóak voltak.


Kép


Az MC51 fegyver technikai paraméterei:

  • Hossza: 625/806mm
  • Csőhossza: 225mm
  • Tömege: 4,28kg
  • Űrmérete: 7.62x51mm NATO (.308 Win)
  • Tűzgyorsasága: 600löv/perc
  • Lövedék kezdősebessége: 655m/s (2150fps)
  • Tár: 10, 20, 30 lőszeres
  • Gyártó: F R Ordnance International Ltd, Frog's Hall, Hertfordshire CM22 6PE.

Képek, forrás, http://www.airsoftplayers.com, conspiracyx0.tripod.com, http://www.varusteleka.fi, mgdb.main.jp, forums.firearmsmod.com, chiba.cool.ne.jp, http://www.hkweaponsystems.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése