2011. február 9., szerda

7,65mm-es FÉG 48.M Pisztoly


A pisztoly története 1946-ra vezethető vissza, mivel 1945 után a rendőrség nem rendelkezett egységes lőfegyverrel. Nagyon vegyes fegyverzettel, nagy részben 1935.M és Kar.98 Mauser puskákkal és 1937.M pisztolyokkal voltak felszerelve. Így sürgős igény jelentkezett az addigi vegyes fegyverarzenált leváltó a Walther PP-nél használt és akkoriban jól bevált 7,65 mm-es Browning-tölténnyel tüzelő egységes szolgálati pisztolyra.


A tervezési feladatot két fegyverkonstruktőr  Elődy Lajos és a fiatal Kameniczky József kapta meg. Ha egyáltalán tervezésről beszélhetünk, mivel a fegyver végeredményben a Walter PP egyenes másolata volt, kiegészítve néhány a biztosításában szerepet játszó megoldással. Ezért anno a Magyar Népköztársaság jelentős büntetést volt kénytelen fizetni a Walther PP engedély nélküli másolásáért, gyártásáért. A két fegyverkonstruktőr közreműködésével a "tervezés" 1947-ben haladéktalanul elkezdődött, és cirka egy év múlva 1948-ban kezdték el a fegyver sorozatgyártását.



A fegyver:
Maga a fegyver teljesen acélból készült, az eltérések az eredeti PP-hez viszonyítva egyesek szerint jelentősek, mások szerint pedig elhanyagolhatóak voltak. Itt alkalmazták először FÉG fegyvereknél a passzív liftezős ütőszeg biztosítást a meglévő leesés elleni biztosítás mellett. Ez azt jelentette, hogy az ütőszeg csak akkor kerül az kakas elé, ha az teljesen felhúzott helyzetbe van.


A fegyveren a Walther PP típusnál megszokott forgókaros biztosító található meg. Vízszintes állásban van kibiztosítva - ezt a piros pötty megjelenése is jelzi - függőleges állásba kapcsolva pedig feszteleníti a kakast és bebiztosítja a fegyvert.


A fenti biztosítási módok mellett egyebek jóformán csak a szán bal oldalának tetején található csőre töltöttség jelző volt mondható.


Ez hasonlóan működik, mint a PP-nél a kakas felett található jelzőrúd. Ha a töltényűrbe lőszer van, akkor annak fenékrésze megnyomja a jelző rúdját, aminek hatására a szán bal oldalának tetején található kis rúd kb. 2mm-re kiemelkedik a szánból, figyelmeztetve a fegyver töltöttségére.


Eltért a kakas kialakítása is, tömör furat nélküli lett a kialakítása. A csőre töltött pisztoly kakasát a biztosító karjának lefelé való elfordításával kell feszteleníteni. A csőre töltött, fesztelenített kakasú és kibiztosított pisztoly véletlen elsülését az ütőszeg fészkének különleges szerkezeti kiképzése akadályozza meg. Az irányzéka is megegyezik a Walthernél megszokottal, a szán mellső vége felül célgömbnek van kimunkálva, hátsó végében fecskefarkszerűen a nézőke van beszerelve.


A gyártott fegyver csaknem teljesen csereszabatos volt a Walther PP-vel, olyannyira, hogy az első időkben a háborúból visszamaradt PP alkatrészekkel is szerelték a 48.M-eket. Pld.: elsütő billentyű, kakasrugó, szánakasztó, tárkioldó, helyretolórugó.

A fegyver tára a PP-nél megszokott egysoros lemez tár volt, alján bakelit kisujjtámasszal. A pisztoly tára nem volt kompatibilis az 1945 előtti Walther PP típusokkal, ugyanis ezeknél  a táraknál a tár bal oldalában egy mélyedés található, ami a szánakasztó működésével van összefüggésben. Az 1945 utáni PP és Manurhin tárak azonban 100%-ig működnek a 48M típussal.


Az első rendelt mennyiséget az eredeti terveknek megfelelően 1949-ben vehette át a rendőrség. A rendőrség részére megrendelt 22.000db-ot 1950-re szállította le a FÉG a BM-nek. Ezek közül 450db kemény krómozott kivitelben (100db a megyei, budapesti kapitányságok, pártszervezetek, 250db a BM és ÁVH, 100db a "Legfelsőbb pártvezetők" részére) a maradék 21.550db barnítva került ki a gyárból. Ezután egészen 1957-ig lényegében változtatás nélkül került a pisztoly gyártásra ismeretlen mennyiségben.
 

A pisztoly felirata a következő volt: "FÉMÁRU ÉS SZERSZÁMGÉPGYÁR N.V. BUDAPEST 48.M CAL 7.65MM". Markolathéja sötétbarna bakelitből készült amelyen középen kezdetben a rendőrség akkori címere egy háromágú "Mercedes" csillag, és  háromsávos címerpajzs volt babérkoszorúban,



majd  1949. február 14-étől - a 274.000/1949. BM. r. alapján  a belügyminiszter főfelügyelete alatt átalakult a rendőrség és elhagyták az addig címert. 1949 után egészen a gyártás kifutásáig 1950-ig pedig a Rákosi címer volt megtalálható a markolathéjakon. A csekély mennyiségű nem a rendőrség részre gyártott típus szintén Rákosi címerrel és eltérő sorozatszámmal készült.


Az 1956-os forradalom kitörésével a gyártása rövid időre szünetelt. Ekkor került ki először széles körben a "pártfunkcionárusok" részére önvédelmi célra 48M. Ezeknek a fegyverek elejének bal oldalán a durván kézzel beütött "POLGÁRI" jelzés látható.


1957-es év elejétől Egyiptom tendert írt ki új hadi és rendőrségi pisztolyra is. Ekkor a Tokagypt mellett a 48.M pisztolyt is újrakezdték gyártani Egyiptom részére, de már egy erősebb 9mm-es (.380ACP) Browning short űrméretben Walam 48 (WAlther-LAMpart) fantázianévvel. Itt a Walther a fegyver PP-vel való hasonlóságára, a Lampart pedig a FÉG 1946-1949 közötti használt "fedő megnevezésére" a Lámpagyár Rt, majd Lámpagyár N.V. nevére utal.

Ezeknél a pisztolyoknál alkalmazták először a Kameniczky által szerkesztett újfajta, törésbiztos ütőszeget és biztosítót, amit a FÉG-nél gyártott pisztolyoknál a PA–63-ig bezárólag megtartottak. Egyéb tekintetben a fegyver csak a rákosi címer nélküli markolathéjban, és a felirataiban különbözött a rendőrségi 48.M-től. Sajnos később az egyiptomi politikai helyzet alakulásával a szerződést 1959-ban 10.000 átadott darab után felbontották. A további legyártott pisztolyok ekkor kerültek először nagyobb számban exportra, többek között az USA-ba, és Nyugat-Németországba.


1957 után a korszellemnek megfelelően nem lehetett "megengedni", hogy a Magyar Népköztársaság nem gyárt olyan fegyvert, ami "Korszerű" Makarov lőszert tüzel. Így az RK-59, R-61, PA-63 kifejlesztésével  eme pisztoly csillaga leáldozott. A pisztoly egészen 1959-ig az RK-59 gyártásáig, rendszeresítéséig a rendőrség alap fegyvere volt. Azonban az RK-59-ekkel jelentkezett problémák után, az 1961-ben tervezett R-61, majd az 1963-ban rendszeresített PA-63 pisztoly  váltotta le teljesen.

A 9mm verziójú pisztolyok gyártása kis számban 1959-től egészen 1962-ig folytatódott többféle kivitelben. Ettől kezdve a felirat "FÉMÁRU ÉS SZERSZÁMGÉPGYÁR NV 48M KAL 9MM" volt a pisztolyon, illetve a markolathéjon a Kádár korszak címere volt látható. Az export miatt  megtalálható volt többféle beütővel, felirattal illetve anélkül is.

1966-ban jelentős mennyiségű 7,65mm-es 48.M-et adtak el a Nyugat-Német Georg Hebsacker (Hege-Waffen)-nek, ahol is "HEGE WAFFEN WEST GERMANY AP66 CAL 7,65MM (32 BROWNING)"  jelzéssel, mint német pisztolyt forgalmazták. Ezekről a fegyverekről elhagyták a csőre töltöttség jelzőt, és sima markolathéjat kapott.


Ezzel a típussal fejeződött be a FÉG egyik utolsó jól sikerült Walther kópiája. Napjainkra a gyűjtők megbecsült típusa lett ez a pisztoly, mely átvezet történelmünk viharos évtizedein.


A fegyver gáz riasztó változata:
A fegyvertörvény 2004-es módosításával közel egyharmadára csökkent a magánkézben lévő éles fegyverek száma. Ez magával hozta azt, hogy egyre több "régebbi" éles FÉG pisztoly (48M, R-61, PA-63) válik napról-napra eladhatatlanabbá. Nagyon sok fegyvert adtak(nak) le értékesítésre, bizományos árusításra, vagy megsemmisítésre jobb esetben hatástalanításra. 2004 után a legkönnyebben "járható" törvényes út az ekkortól engedély nélkül vásárolható és tartható (engedéllyel viselhető) gáz-riasztó fegyverekben kereshetjük.


2004 előtt is készült kis számban a 48.M-ből átalakított gáz-riasztó pisztoly, azonban ezek kis számuk és viszonylagos magas áruk, és nem utolsósorban engedélyköteles voltuk miatt nem voltak közkeletűek. "Sorozatgyártására" csak 2007 első felétől került sor, amire a Keserü Béla nevével fémjelzett közel 16 éves múltra visszatekintő Keserü Művek vállalkozott. A Keserü Művek ezeket a rendőrségtől, BM-től, illetve polgári értékesítésből kivont egykori éles "elfekvő" darabokat alakított át egy nagyon jól működő gázpisztollyá.

Sajnos az idő vasfoga már meglátszik ezeken a fegyvereken. Ennek okán a külső esztétikai állapotuk nagyon változó. Van amelyik szinte "tökéletes", és van olyan is ami eléggé kopottas. De a pisztoly belsejét tekintve a kidolgozás, összeszerelés foka még mindig jobb, mint az újabb FÉG gyártmányoké. A fegyver ára is barátinak mondható a 2004 előtt átalakítottaknak csak a fele, kb. 36.000FT. Ezért az árért véleményem szerint ez a pisztoly ingyen van. Az átalakított pisztolyok jelentős része lesz a gázpisztoly gyűjtemények egyik meghatározó darabja.

Az átalakítás során meg kellett oldani, hogy a fegyvert ne lehessen visszaalakítani élessé, de úgy, hogy lehetőleg a fegyver minél inkább hasonlítson külalakjában az eredeti fegyverre. Véleményem szerint nagyon jól sikerült az egyensúlyt megtalálni a két kritérium között.

Az átalakítás az alábbiakat foglalja magába:
A sátorvas eleje be van köszörülve kb. 5-6mm-re, azért, hogy jobban hátra tudjon siklani a szán, megelőzendő a töltési/ürítési hibákat.


A pisztolyban meghagyták az eredeti csövet, a huzagolt csőtorkolattal. Módosításként a csőbe elölről egy keresztirányú 3mm széles 60mm hosszú akasztót ütöttek be, amit a cső aljához hegesztéssel rögzítettek.


A csövet a tokhoz egy helyen hegesztéssel is rögzítették.


A cső oldalába egy 1mm mély 3mm széles barázdát martak, azért, hogy az akasztó esetleges eltávolítása után ne lehessen éleslőszerrel használni, mivel ekkor a nagyobb nyomás hatására felrobban a cső.


A csőbe a töltényűr felől egy kb. 5mm belső átmérőjű szűkítés került, ettől képződik a fegyvert öntöltővé tevő gáznyomás. A töltényűr a 9x22mm-es lőszerhez fel van fúrva.


A szán elejére -  hogy ne lehessen felszerelni másik  fegyverre - egy kis acél pecket hegesztettek fel, a tok belsejét az elejénél pedig 5mm szélesen hosszirányba bemarták.


A helyretoló rugót érintetlenül hagyták, mivel a 7,65mm Browning Short lőszer kisebb gáznyomásához volt tervezve eredetileg, így a 9x22mm PA lőszerrel vígan üzemel. Sajnos azonban az újabb FÉG gázpisztolyokkal ellentétben a szánakasztó nem mindig működik megfelelően, ez az eltérő konstrukciónak tudható be.

A fegyver egyéb tekintetben nem került változtatásra, küllemét tekintve megegyezik az éles verzióval. A feliratok közül egyedül a szán bal oldalán található űrméret jelzést ikszelték ki lézergravírozással,


illetve a töltényűr jobb oldalán található meg a gyártó és az új űrméret jelzése. Ezek a jelzések egészében véve nem csúfítják el a pisztolyt, nem hozzáértő szemével nézve fel sem tűnik sokaknak.


Minden gyüjtő és fegyverbarát figyelmébe ajánlom ezt a pisztolyt. Megbízható, örök életü darab, kifejezetten gyüjtői és másodsorban "játszós" fegyver, mert ugye tudjuk az alapigazságot, hogy "önvédelemre forgót".

Technikai adatai:
Típusa:  önműködő maroklőfegyver, gáznyomásos, súlyzávárzatos rendszerű
Gyártó: Fémáru és Szerszámgépgyár N.V. Budapest
Hossza: 173mm
Magassága: 107mm
Csőhossza: 100mm
A pisztoly vastagsága a szánnál: 22,4mm
A pisztoly vastagsága a markolatnál: 30,4mm
Huzagolt rész hossza: 80mm
Tömege üresen: 690g
Tömege töltve: 800g
Löv.kezdősebessége: 310m/s
Gáznyomása: 1600atm
Tár: 7 lőszeres egysoros

48.M Rendőrségi Pisztoly
Gyártás ideje: 1948-1957
Gyártó kódja: BR1
Űrmérete:  7,65mm
Lőszere: 7,65x17 mm (.32ACP) Browning
Huzagok száma: 6 jobb irányú

48.M Walam
Gyártás ideje: 1958-1962
Gyártó kódja: BR2
Űrmérete:  9mm
Lőszere: 9x17 mm (.380ACP) Browning short
Huzagok száma: 6 jobb irányú

48.M HEGE
Gyártás ideje: 1964-1966
Gyártó kódja: AP66
Űrmérete:  7,65mm
Lőszere: 7,65x17 mm (.32ACP) Browning
Huzagok száma: 6 jobb irányú

Copyright, 2007 Becz László
Képek: saját, www.sunblest.net, server2001.rev.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése