2011. március 25., péntek

Denix Volcanic Pisztoly 1855


A korábbi Winchester ismétlőpuskát taglaló ismertetőben már futólagosan említést tettem a Volcanic ismétlőfegyverről, ami végeredményben a későbbi Winchesterek atyja volt. A fegyver unikum volt a maga nemében, azonban a technológia még nem volt megfelelően kiforrott ahhoz, hogy széles körben elterjedhessen a fegyver az amerikai kontinensen.

Volcanic Arms - Volcanic pistol Navy .41 (www.militarytrader.com)

A történet egészen az 1848-as évekig nyúlik vissza, amikor is Walter Hunt kifejlesztette, majd 1849 augusztusában szabadalmaztatta "Rocket Ball" lőszerét (Volitional Ball-nak is nevezték) és az azt tüzelő fegyvert. Ez a lőszer mai egybeszerelt lőszerek primitív őse volt. Az ólomlövedék üreges belsejébe töltötték a lőport, amit egy gyúlappal zártak le. Ez volt az első sorozatban gyártott hüvely nélküli lőszer, amely sok XX. századi fegyvertervezőt is inspirált.


2011. március 12., szombat

Denix Winchester 1866 "Yellow Boy"


A vadnyugat egyik legelterjedtebb és egyben legismertebb fegyvere a hatlövetű forgópisztolyok voltak. A mindenki által hozzáférhető pisztolyok mellett meg kell említenünk a másik legelterjedtebb és legismertebb fegyvert a westernfilmek által a köznapi nyelvben csak Winchester puska néven elhíresült M1866 ismétlőpuskát.

Winchester 1866 a legutolsó szériából (www.rarewinchesters.com)

Az alsó-kulcsos puska szinte minden western filmben feltűnt az idők folyamán, meghatározó fegyvere volt Old Shatterhand mellett számtalan híres-hírhedt személynek is. Hogy csak néhány példát említsek a legnagyobbak közül. Láthattuk, a Volt egyszer egy vadnyugat, Hét mesterlövész, A jó, a rossz és a Csúf, Egy maréknyi dollárért című filmben, de majd minden Bud Spencer - Terrence Hill nevével fémjelzett spagettiwestern állandó szereplője volt. Egyszerűségében rejlett a vonzereje és karaktere, ami számos filmben sikerült is kihasználni a rendezőnek, és a színészeknek egyaránt.